Levende bevroren voor de nieuwe generatie

Al een aantal jaar wil ik graag een van de Winterjuffer met vorst, en/of rijpkristallen fotograferen. De Noordse en de Bruine winterjuffer zijn de enige van de juffers die in hun vlieg form overwinteren in ons koude landje.

Helaas door dagelijkse levens taken zo als werk, zorg, het weer en (Covid-19) is het er tot nu toe nooit van gekomen, ook door het opwarmen van het klimaat zijn de winterse dagen met vorst en rijp op één hand elk jaar te tellen.

 

voorruit ontdooien (foto met de Samsung S9)

Gelukkig kwam afgelopen zondag dan toch alles op de goede plek terecht, ik was vrij, er is vorst, perfect voor het idee met rijp op de winterjuffers.

Dus vroeg opgestaan, gelijk uit het raam kijken, en ja hoor !!RIJP!. Dus snel douchen, ontbijten, spullen inpakken, dik aan gekleed, auto ontdooien en krabben en op naar de plek waar ik een paar dagen daar voor ze al had gevonden.. Na een kleine rit op een doodstille weg, het is uiteindelijk Zondag, steen kout, lock-down en er zijn maar weinig natuurliefhebbers die zo gedreven hun hobby op dit tijd stip uitvoeren..

Op de parkeerplaats aangekomen stonden me fotomaatjes René en Bart al op me te wachten.. snel de wandelschoenen aan en op pad naar het veldje diep in het bos, vlak voor het veld kwamen we Stijn en Chris Ruijter (https://www.chrisruijter.nl/) ook nog tegen.. die het zelfde doel voor ogen hadden als wij..

 

Samsung 7

Kort na te zijn aangekomen met de groep op het veldje en even te hebben genoten van een grazend Reetje dat ons zo snel nog niet in de gaten had zijn we gelijk gaan zoeken. Gelukkig zat de Juffers die we een aantal dagen er voor hadden gezien nog op de zelfde plek, hoe wel met al die rijpkristallen was het best nog goed zoeken, alles zag er bijna het zelfde uit, stengels van uitgebloeide bloemen, takjes, en bruine sprieten alles had de zelfde laag rijpkristallen.

 

Een van de foto’s gemaakt deze dag..

We hadden afzonderlijk al snel een of twee met ijs rijpkristallen bedekte juffers gevondenen en hadden we ondanks de kouden vingers, tenen en snotneuzen toch allemaal aardige wat shots.

Wel heel bijzonder hoe zo iets kleins als een juffer dat nog geen 2,5cm groot is op een stengel midden in een veld in het bos waar bijna dagelijks mensen en dieren rondlopen en grazen deze koude en onstuimige winter kunnen overleven. Bevroren tot in de kern met rijpkristallen op je ogen, vleugels en pootjes, vast geklampt op een stengel nog geen 20cm van de grond wachtende tot de temperatuur hoog genoeg is dat je weer kunt vliegen, eten en je voortplanten voor de volgende generatie.

Wonderbaarlijk die natuur.

 

Een van de foto’s gemaakt deze dag..
 

Alle foto zijn gemaakt met de nieuwe Canon EOS R6 met daar op een Sigma 150mm f/2.8 EX DG HSM met natuurlijk licht.

 

Rode lijst Vlinders

Er verdwijnen meer en meer vlindersoorten uit onze Nederlandse natuur. Door verstoring van hun leef gebied, rigoureus maaien van velden, verandering van het klimaat en het verwijden van waarplanten. Elk jaar weer word er duidelijk door telling en waarneming dat het slechter en slechter gaat met de diversen vlinder soorten.

 
Groot geaderd witje
 

Gelukkig hedendaags zijn er veel werkgroepen, gebied beheerders en zelfs eigenaren van bedrijven en terreinen die ook inzien dat dit anders kan. Door grasveldjes met rust te laten en niet maandelijks te maaien, aanplantingen van vlinder vriendelijke struiken en planten in borders rond bedrijfstuinen en parkeerplaatsen groeit de waarneming van vlinders in en om steden en industrie

Ook u kunt er iets aan doen rond u tuin of balkon een simpele Vlinderstruik (Buddleja) of een bloempot met Ijzerhart of Lavendel bied Bijen en vlinders al voldoende voedsel om het voortplantingsproces af te ronden voor de volgende generatie vlinders.

 
Heideblauwtje
 

Voor meer informatie over vlinder de rode lijst kunt u kijken op de website van de Vlinderstichting https://www.vlinderstichting.nl/

Hier onder vind u een lijst van vlindersoorten die bedreigt worden of zelfs soorten die niet meer zijn te vinden in onze Nederlandse natuur.

Vrijwel verdwenen soorten uit onze Nederlandse natuur:

Dwergblauwtje (Cupido minimus)
Dwergdikkopje (Thymelicus acteon)
Groot geaderd witje (Aporia crataegi)
Grote ijsvogelvlinder (Limenitis populi)
Kalkgraslanddikkopje (Spialia sertorius)
Keizersmantel (Argynnis paphia)
Klaverblauwtje (Polyommatus semiargus)
Moerasparelmoervlinder (Euphydryas aurinia)
Purperstreepparelmoervlinder (Brenthis ino)
Rode vuurvlinder (Lycaena hippothoe)
Rouwmantel (Nymphalis antiopa)
Tijmblauwtje (Maculinea arion)
Tweekleurig hooibeestje (Coenonympha arcania)
Vals heideblauwtje (Plebeius idas)
Woudparelmoervlinder (Melitaea diamina)
Zilverstreephooibeestje (Coenonympha hero)
Zilvervlek (Boloria euphrosyne)

Zeer ernstig bedreigd soorten:

Bosparelmoervlinder (Melitaea athalia)
Bruin dikkopje (Erynnis tages)
Donker pimpernelblauwtje (Maculinea nausithous)
Grote parelmoervlinder (Argynnis aglaja)
Grote vos (Nymphalis polychloros)
Grote vuurvlinder (Lycaena dispar batava)
Grote weerschijnvlinder (Apatura iris)
Iepenpage (Satyrium w-album)
Kleine heivlinder (Hipparchia statilinus)
Pimpernelblauwtje (Maculinea teleius)
Veenbesblauwtje (Plebeius optilete)
Veenbesparelmoervlinder (Boloria aquilonaris)
Veenhooibeestje (Coenonympha tullia)
Veldparelmoervlinder (Melitaea cinxia)

Bedreigd & Kwetsbaar:

Aardbeivlinder (Pyrgus malvae)
Bont dikkopje (Carterocephalus palaemon)
Bruine vuurvlinder (Lycaena tityrus)
Bruine eikenpage (Satyrium ilicis)
Duinparelmoervlinder (Argynnis niobe)
Gentiaanblauwtje (Maculinea alcon)
Kleine ijsvogelvlinder (Limenitis camilla)
Kleine parelmoervlinder (Issoria lathonia)
Kommavlinder (Hesperia comma)
Sleedoornpage (Thecla betulae)
Spiegeldikkopje (Heteropterus morpheus)
Zilveren maan (Boloria selene)

Gevoelig:

Boswitje (Leptidea sinapis)
Bruin blauwtje (Aricia agestis)
Groot dikkopje (Ochlodes faunus)
Heideblauwtje (Plebeius argus)
Heivlinder (Hipparchia semele)

 

Roofvogel tijdens een broodje kaas.

Rond de maand Mei zag ik elke dag bij me werk een Buizerd op een op een paaltje langs en stil fietspad naast het parkeerterrein bij me werk. Soms vloog ze naar de dak rand, soms naar een reclame bord bij de buren en dan weer op het fietsenhok.. Ze was helemaal niet bang en gaf niets om de 40+ mensen die zo nu en dan op nog geen 4 a 5 meter afstand naar haar stonden te kijken. Een aantal weken verstrijken en ze bleef maar rond ons pand hangen en aan de half opgevreten ratten, muizen en konijnen te zien had ze elke dag een goede maaltijd.

 

crappy samsung 7 pic

 

 

Ik heb haar zo af en toe tijdens mijn werkdag in de gaten gehouden en ontdekte een beetje een patroon in haar dag.. bij daglicht zat ze altijd op twee plekken op dak op ons pad een beetje te poetsen, in de ochtend verstreek ze naar een boom naast het fietspad en rond het middag uur zat ze vrijwel altijd op een hek paaltje naast het fietspad waar ze vrijwel de rest van de dag door bracht.. Er staan niet zo veel hek paaltjes meer dus dit gaf mijn een mooie kans om op een weekend dienst haar eens van dichtbij te fotograferen. (hehe) als of ik nog niet genoeg foto’s had van buizerds.

 

Samsung 7

 

 

Dus tijdens een middag dienst telelens mee.. en tijdens de dag/avond uurtjes voor zon’s ondergang met het hele swikkie (statief, lens en 1.4x converters) af en toe het terrein afgelopen tot ik haar zag zitten op een van de hek paaltjes (zie foto mobiel). Als er niets aan de hand was bleef ze zitten en kom ik rustig stap voor stap met mijn camera, lens en statief telkens een stapje dichterbij komen, tot ik op het punt was zelfs een paar stappen terug te moeten nemen want mijn focus begint bij 3.5 meter en daar was ik al voor bij.. en on scherpen foto’s daar gaan we niet voor.

 

met de Sumsung 7

 

 
 

Eind resultaat..

 

 

Ik heb me een uurtje leuk kunnen vermaken helaas liet het licht het wat afweten die dag.. maar ondanks dat heb ik er toch nog wel een aantal leuke plaatjes uit kunnen halen. Helaas een aantal weken verder was ze vertrokken en zagen we haar niet meer..

Klik hier voor meer mooie foto’s van de Buizerd..

 

Het is net houtsnijwerk.

Na redelijk veel research te hebben gedaan kon ik dan eindelijk vandaag het bos in op zoek naar de oh zo lieve Bosuiltjes. Eigenlijk ben ik net iets te laat gezien de meeste bomen al redelijk kaal zijn en ik juist dat beeld wil dat de herfst zichtbaar is in mijn foto. Na teleur te zijn gesteld op twee van de gevonden plekken was het op naar plek drie. In de eerste instantie liep ik de bosuil totaal voorbij, zag hem gewoon niet zitten. Ik had de hele rij bomen afgelopen zoekende naar de slaapplaats van de Bosuil maar kon hem stomweg gewoon niet vinden.

 

Op een statief in het bos als een soort van struikrover.

Teleurgesteld terug naar de auto gelopen tot dat ik langs een aantal oude bomen liep en vastberaden als ik meestal ben ga ik al lopende toch naar boven kijken zoeken naar het goud bruine verenkleed van deze schitterende schonenslapsters.

En ja hoor ergens midden in een set van grote ouden bomen stond een afgetopte boom met een gescheurde zijtak waar deze schoonheid heerlijk zat te slapen. Hij tok zich niets aan van de vele honden uitlaters en mountainbikers die kris kras tussen de bomen onder hem heen fietste en liepen.


YouTube “Wat fragmentjes van de shoot met de uil..” 720P

Uiteindelijk heerlijk even vanuit alle hoeken de bosuil kunnen bekijken en fotograferen.. TOP!

Klik voor meer foto van de Bosuil hier: Bosuil – Strix aluco

 

Oranje ogen en scherpen klauwen.

Veel uilen soorten zijn liever zo ver mogelijk weg van de mensen en hun voertuigen, lawaai en licht. Ook jagen uilen het liefst in de nacht en slapen overdag op een veilig plek. Deze uilensoort niet. De Ransuil heeft om zijn Amsterdamse gezegd “schijt” ze slapen waar zij willen en gaat zitten in een boom die hun het liefst hebben.. en claimen deze boom als hun rustplaats voor de dag rust.

Zo ook deze Ransuil, die al een aantal dagen met een groepje van 5 de boom hebben geclaimd in de voortuin van het huis. Heerlijk “soeselend” in het zonnetje op een tak af en toe z’n verenkleed poetsen en heel af en toen (zo als in de foto) geschrokken van de buurman die in de tuin ernaast het gras aan het maaien was.

 

Doordringende blik.

 
Ondanks de grasmaaier, de tientallen auto’s die door de straat reden en die bolle gek met zijn statief en camera die steeds rond de boom ging, bleven alle uiltje ongestoord en volhardend op hun tak rusten.
 


clip “Compilatie van Ransuil 2017”

 
Hier boven een kleine compilatie van de andere Ransuiltjes die in de zelfde boom zaten als de Ransuil op de foto. Wat een geweldige diertjes en wat een ervaring.

Klik voor meer foto van de ransuil hier: Ransuil – Asio otus